Refleksi TEN ~ week 14

4 Apr

week 14 is the last week.

last week (friday) group sy (also with elvent, ubidena n fizul) da present video kami.

tajuk die ‘Alahai UKM…’

actually kalau Dr. rosseni baca refleksi sy ni.

sgt berharap Dr dapat komen ttg video tu.. sbb sy x hadir pd hari present tu.

wakil group kami yang present kan ~ INCIK FIZUL kita. tq fizul!

thank Allah kami dpt tau yg video kami dpt feedback yg baik.(fizul kata!.hehe)

dan utk sp2 yg belum tgk video kami…

video tu mmg totally different dgn video group lain.

selain kami smpaikan mesej2 pntg dlm video tu…

OF COURSE kami WAJIB letakkan unsur2 ‘sense of humour’ cz xdela smua boring je tgk kan… justmau bg smua audience ketawa.=)

dan kami sendiri sbenanrnya berpuas ati dgn video tu.

sbb masing2 mmg mngerah otak utk bg idea.

dan smua main peranan.

tiada sorg pun terkecuali.

of coz video kami ade intro~tgh2~penutup.

sebelum d present kan.. mmg sy sendiri asyik tgk video tu.

dan sbenarnyer..sy agak tersentuh masa part penutup.

sbb di situ kami letak ttg scene blakang tabir n gambar2 kenangan kami bersama.

even ada suka dan duka.. tp sy tau kenangan tu xkan boleh berpatah balik.. tp still stay dlm ingatan sy…

ms video tu belum editing lg.. punyer la susah ati… tido pun xnyenyak je.

kelam kabut nyer jgn ckp la…haih!

tp ape pun…smua da lepas kan…n everything’s went well.

tq for Dr. rosseni yg byk membimbing kami…

n OF COURSE to… Datin’s Production.

love u all.

nanti sy masukkan video group kami utk tontonan ramai.

(skang intenet lembap skit! huh!).

Refleksi NINE – week 13

4 Apr

for refleksi minggu 13 ni..

1st of all..sori coz lmbat buat refleksi utk minggu 13. =P

Dr ade post kan video students tesl buat utk projek multimedia. sapa yg x tgk lagi.. boleh KLIK ni…

title video tu adalah ‘The Route’

kalau nak komen video tu.. rsnyer komen sy exactly the same mcm di wordpress Dr.

kamera shaking too much.. kdg2 penin kpala..

ape pun… agak menarik video tu…

kalau kita tgk tajuk die..mcm simple sgt.. tp after dah tgk video tu… banyak mesej yg dia nak sampaikan sebenarnyer….

sbenanye lepas sy siap video group sy.. baru sy tgk video yg Dr. rosseni post kan.

saya rs..kalau nak compare.. mmg totally LAIN gile dgn video sy.

apa2 pun… setiap video ada kreativiti ahlinya sndiri.

jom tgk video 'The Route'

 

bile busan.

28 Mar
bila kebosanan melanda........

sekian. time kasih.

 

group berpecah..jeng3

26 Mar

wah! tgk title.. mcm ade perang besar je. heee

ce cite.. ce cite…

xlah.mn de perang besar… perang kecik pun xde… mcm ni..

last monday… aku..diyana..terasa mcm nak buat group sendiri utk project techno.

betol! project techno ni siyes bkn sng.. n mengambil ms yg lm. n ms pun agak suntuk.

tp kami decide nak wat group sndiri ats sebab2 yg tertentu.

kalau ikutkan isnin lepas ade discussion grup pukul 2 d fpend kan??? tp yg dtg??? hanye aku, elvent, pizul, nani, ubi, yin n puspa.

oklah.. xpe… maybe yg len dtg lmbat skit kot……

actually aku bersm group2 br aku ni menunggu smua ahli lain dtg.. sbb kitorg nk bg tau ttg wujudnya group br kitorg.. n kitorg nak explain..org kt..lebih bersopanlah bile face to face… kalau kitorg ni xhiraukan perasaan korg.. mmg kitorg xdtg da discussion tu.. ntah2 kitorg wat grup diam2.. huhu.. tp kitorg xde la jahat cm gitew… huhu

tp tunggu punye tunggu smpaila 4.30ptg…. masih lg org yg sm di bilik micro 7…agk upset..tp xpe…=)

then..kitorg pun decide nak gtau ahli2 lain di group fb jeh. sbb xkan nk tunggu berjam2 lg… huhu.. so kami balik la…

so..arap2 nye… tiada lg salah phm or rs marah ke ape…

setiap org..lain crnyer.. sm jugak dgn aku. utk berakhir kisah2 makan dalam ni.. bek buat grup br yg bg semua org selesa. bkn aku xslesa dgn cr ahli2 len.. cume… mungkin kesibukan hal masing2 yg buat kite rushing sn snie. then penat.. bile penat… moody.. haaa.. bende tu la yg aku xnak..

aku tau smua org tgh risau sbb project work x siap2 lg…n progress pun xbrape baik.. flow kite da mcm tunggang langgang. cume aku tepk ..knape kite yg 15 ahli ni lg lmbat nak siap keje drp grup yg skit ahli??? bkn lg ramai..lg kuat ke???

sbb ape???

sbb kite xde kerjasama. aku sndiri mcm slhkan diri aku ni.. mungkin aku x bg kerjasama kot.. sbb tu jd mcm ni..

then makin lm… kisah makan dalam ni mcm da makin beleluasa….

so..aku decide utk hentikan smua ni… then thats y aku form grup br… siyes! aku pun xla bgus sgt. tp aku pun sdg memperbaiki diri sndiri. n aku lebih suke dgn cr ni.. sbb aku rs..aktiviti kurang sihat tu xde jd lg.. tul x???? heheheeh…

entry aku ni sbenanye bertujuan nak explain pd korg mn yg perlu di explain.. sbb aku tgk.. ada antara kita yg da x bertegur sp…aku rsla.. haha … jgn campur adukkan ye… =)

kami form grup br dgn rela hati dan tiada marah2… n kami lebih selesa. itu sj..

no heart feelings.. no nothing!!!!! seriously!!! =)

aku nak cr kwn.. bkn musuh…. so xde lg adegan bemasam2 muke.. or ape….

even kalau korg bc korg ckp “laaa..sp plak yg mrh ni??.sp plak yg bemasam muka ni??”… haaaa..sila jgn jdkan isu….haha

entry ni HANYA PERINGATAN SAHAJA. bkn entry SENTAP MENYENTAP ye….

jgn slh paham k.

even kite grup lain2.. tp kite sm tutorial.. so..still classmates..still frenz….

oh! lupe…

next week… kite present kul 10 so at the same time ade class dgn dr zamri. so aku da g jmpe dr rosseni… dia kt.. xpe… bg video tu pd die.. die yg akan present… itu je cr yg ade.. sbb aku sndiri tanye dr zamri pun die da marah bebel2… hahahaha.. phm2 je la kan…

gud luck korg.. wish korg dpt video yg best gile… sm mcm kitorg gak…. sbb aku dgr citer bdk tutorial lain punyer presentation mmg power2… aku dgr dr mulot dr rosseni sndiri… so… buat yg best!!!!! n pling penting…. bg dr rosseni bangga dgn kite…

yeah!!!!!!!!

ade comment?? sila tinggalkan comment anda!!!! hahahahahah

 

one- third rule

26 Mar

……before that……

actually its hard for me to understand what was actually rule of thirds. tengs for ubidena coz her simple explaination on her n fb to me had guide me a lot to understand more. (Datin = me. Diyana = ubidena)


click on the pic above for have a walk on ubidena’s wordpress

 

THE RULE OF THIDRS

The basic principle behind the rule of thirds is to imagine breaking an image down into  9 parts. As follows.

 

You might naturally place your subject dead center in the middle of the screen or center of the other panels.

In addition to the above picture of the bee where the bee’s eye becomes the point of focus here are some of other examples

NOW….

I’ll let you imagine the lines.

rule-of-thirds

UBIDENA’S PICTURE

thumbs up to ubidena.. cz one of her picture made as dr’s assignment to us.. (pls click this UBIDENA to know her wordpress) heeee.promote jap!


after understanding about ont-thire rule.

now i see the difference between originally ubidena’s picture (left) n RD’s edited picture

by cropping the image, the guy became the focus point.


Using the Rule of Thirds comes naturally to some photographers but for many of us takes a little time and practice for it to become second nature. experiment with some of your old shots to see what impact it might have on your photos.


haru biru

26 Mar
tgk gmbar ni btol2!

pening pala x????

haaaaaaaaaa…tu la yg aku rs kang. =)

siyes! now adalah masa yg sgt haru biru.

esaimen byk giler. aku pun da mcm org gila dkat bilik

agak tertekan.

ditambah plak kerja yg da siap dr awal, then soft copy nye ilang ntah ke mn.

rs mcm nk bukak body laptop nak tgk komponen2 dlm kot2 ade terselit T__T

di datang plak ragam2 org yg mcm2.

yg kdg2 rs cam nak hayunkan tgn di pp mereka2. tp x hayun pun.

rsnyer ms 2nd year ni la time kemuncak student ukm paling bz. including ME.

bz dgn hal2 kolej yg nak kite puaskan ati smua org. tiap2 ari meeting. sesak nafas rsnyer. huh!

dgn hal blajar lg. esaimen lg.

kdg2 sbb nak siapkan esaimen tu.. terpaksa meniru di saat akhir..

dek kepenatan yg melampau dan sebabkan fokus study ilang. siyes! x tipu!!!!

org kata…… bercinta je boleh ilang fokus… TP… kalau bz sn bz snie… mmg boleh pun boley ilang fokus…….

kdg2 rs nak nangis krn mentaliti yg makin lemah ni.

tp xpe, bersbr je la.. xde maknanye nak cerita pd smua org psl the flow of my story from beginning. kan!!!!!!

hidup ni ibarat roda yang selalu berputar.

kdg2 kite kat ats.. kdg2 d bwah… kdg2 barat.. timur… so sentiasa berubah.

aku sbgai hamba-Mu hanya boleh akur dan bersabar dgn segala duggan yg dtg.

smua segalanya dipermudahkan …aminnnn…

 

hampir siap!

20 Mar

hmmm… untuk progress video plak..lege plak rsnyer sbb sabtu lalu, 12/3/11 jam 2 petang… da tangkap gmbar semua. dan pagi ni… even x siap lg edit video… da tunjuk pada Dr. Rosseni. agak frust dgn diri sndiri. sbb rs mcm Dr. xberapa puas ati dgn hasil kerja kami. mungkin Dr. lebih mengharap tinggi dan yakin kami dapat buat lebih baik dari tu. Apa-apa pun masa dah suntuk… ada beberapa idea baru yang kami sempat berbincang td… dan nmpaknya.. kami guna plan B. hopefully… plan B tu menjadi…nak tau ape plan B???? heee..kalau menjadi.. baru saya bg tau.. ngeh3…

btw… kami sendiri sbenarnye ade CREATE group di fb (mcm gmbar kat bwh ni).. so sng lah nak berbincang apa2 kan.

so …few days ago..ada beberapa rakan sekelas ada ‘post’kan beberapa video contoh bagi panduan kami untuk buat intro dalam projek multimedia nanti. jom tgk.